De beste WordPress plugins

hoe kan ik WordPress installeren

Wanneer je WordPress hebt geïnstalleerd, dan kun je daar al een vrij goede website mee opzetten. Er komt echter een moment dat je er toch graag wat meer mee zou willen doen naast de standaard mogelijkheden.

Zo zou je bijvoorbeeld graag willen weten hoeveel bezoekers je op je site krijgt. Of misschien wil je een contactpagina toevoegen aan je website of een ‘Facebook Like’ knop. Omdat er duizenden plugins beschikbaar zijn, hebben we hieronder de beste WordPress plugins voor je op een rij gezet

WordPress plugins

Met WordPress Plugins kun je extra mogelijkheden aan je website toevoegen. Als je op de beheerpagina van WordPress kijkt, dan zie je in het linkermenu de link naar de Plugins pagina. Vanuit de Plugins pagina kun je zoeken op onderstaande plugins en ze direct installeren:

 1. Contact Form 7
 2. Google Analyticator
 3. Redirection
 4. Simple Page Ordering
 5. Social Media Icons Widget
 6. TablePress
 7. W3 Total Cache
 8. Widget Context
 9. WordPress Database Backup
 10. WordPress SEO
 11. WP Slimstat
 12. WP Smush.it
 13. Viper’s Video Quicktags

1. Contact Form 7

Met de Contact Form 7 plugin kun je  contactformulieren op je WordPress website plaatsen. Dit gaat via een hele eenvoudige beheerpagina waar je het formulier zelf kunt indelen. Geef de velden op van het formulier,  geef aan naar welk mailadres de inhoud verstuurd kan worden. Simpel en effectief!

2. Google Analyticator

Google Analytics is een gratis dienst van Google om statistieken van je website te verzamelen en te analyseren. Je kunt hier onder anderen zien hoelang bezoekers op je website blijven en welke pagina’s ze bezoeken.

Om Google Analytics te gebruiken heb je een kleine stukje code nodig welke je in je WordPress site moet opnemen. Daarvoor is de Google Analyticator plugin gemaakt. Zodra je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd, dan meet Google Analytics je website verkeer. Dat wordt op het WordPress Dashboard grafisch zichtbaar gemaakt.

3. Redirection

Als je een pagina hebt toegevoegd op je website, dan ligt de locatie van zo’n pagina min of meer vast. Zodra de locatie in de Google zoekresultaten is opgenomen, dan kunnen bezoekers via de link in de zoekresultaten de inhoud bekijken.

Als je de locatie wijzigt of je verwijderd de pagina, dan komen bezoekers via Google op een pagina uit die niet meer gevonden kan worden. Met de Redirection plugin los je dat op. Je geeft de link van de oude locatie en de nieuwe locatie en de plugin zorgt ervoor dat de bezoekers via de oude link op de nieuwe locatie uitkomen. Dit is erg belangrijk voor je positie in de Google zoekresultaten. Dode links wil je liever niet hebben.

4. Simple Page Ordering

Wanneer je net begonnen bent met je website, dan heb je misschien nog niet zoveel pagina’s op je website. Het aantal pagina’s is overzichtelijk weergegeven op de beheerpagina. Zodra je echter 1o-tallen pagina’s of meer hebt, dan valt een tekortkoming van WordPress op. Je kunt de lijst met pagina’s op de beheerpagina niet handmatig sorteren. Wel op titel en datum, maar dan houd wel zo’n beetje op.

Wat zou het handig zijn als je de homepagina altijd bovenaan hebt staan in het overzicht van de pagina’s. Dat kan met de Simple Page Ordering plugin. Je pakt de pagina met de muis op en je sleept hem naar de juiste positie. Ideaal!

5. Social Media Icons Widget

Vandaag de dag is social media erg belangrijk. Google kijkt immers naar het aantal ‘likes’ van de pagina’s. Hoe hoger deze zijn, des te beter scoor je in de google zoekresultaten.

Met de Social Media Icons Widget plugin plaats je een ‘widget’ (blokje) met social media afbeeldingen op je website. Je kunt zelf de links naar de onderliggende social media pagina’s instellen.

6. TablePress

Wanneer je veel met tabellen werkt, dan weet je als geen ander dat deze niet handig zijn te bewerken via de ingebouwde editor van WordPress. Je moet alles handmatig aanpassen, je kunt kolommen niet sorteren, etc. Het blijft een statische tabel.

Met de TablePress plugin is dat veel makkelijker. Je maakt een tabel aan en je kunt deze op allerlei manieren manipuleren. Wil je een kolom verplaatsen? Nou, dat kan door deze te slepen. Wil je de bezoekers de mogelijkheid geven om kolommen te sorteren? Ook dat kan met de TablePress plugin. Het scheelt je uren tijd.

7. W3 Total Cache

Als je een ‘rijk’ gevulde website hebt, met veel afbeeldingen, plugins en een mooi thema, dan zal het je opvallen dat de site steeds trager wordt als je deze opvraagt. Dat komt omdat bij ieder bezoek aan een pagina, deze in zijn geheel moet worden opgehaald door je browser. Een pagina bestaat al snel uit tientallen bestanden (elementen) welke een voor een moeten worden opgehaald als jij die pagina wil lezen. Hoe meer elementen een pagina bevat, hoe langer de laadtijd wordt.

Om te voorkomen dat de laadtijden te lang worden, kun je gebruik maken van een zogenaamde “Cache” oplossing, zoals de W3 Total Cache plugin. Daarmee worden elementen van je pagina gecombineerd en in het tijdelijk geheugen opgeslagen, de “Cache”. Een browser hoeft daardoor niet langer te wachten totdat de pagina kan worden weergegeven. Je bezoekers zullen er blij mee zijn.

8. Widget Context

Met de Widget Context plugin bepaal je zelf op welke pagina’s een bepaalde widget zichtbaar mag zijn. Een voorbeeld van een toepassing is een widget met daarin de openingstijden van je bedrijf. Je kunt deze widget dan zo instellen dat deze alleen op de contactpagina van je website zichtbaar is.

9. WordPress Database Backup

De WordPress Database Backup is een belangrijke plugin. Er wordt natuurlijk elke nacht door ons een backup gemaakt van je website maar als je een belangrijke wijziging aan je site wil maken, dan is het verstandig om van te voren nogmaals een backup van de database te maken. Dat kan met deze plugin.

10. WordPress SEO

Wanneer je hoger in de Google zoekresultaten wil verschijnen op bepaalde zoekwoorden, dan is het belangrijk dat je teksten zo geschreven zijn zodat Google ze waardevol genoeg vindt om ze in de zoekresultaten op te nemen.

De WordPress SEO plugin analyseert je pagina of bericht en geeft de verbeterpunten aan zodat je beter gaat scoren in de zoekresultaten.

11. WP Slimstat

Wil je exact weten wie je website heeft bezocht, hoe lang iemand je site heeft bezocht, waar ze vandaan komen (google of andere website), welke pagina’s ze hebben bekeken, dan ben je bij de WP Slimstat plugin aan het juiste adres.

Via overzichtelijke tabellen en grafieken wordt alle gegevens zichtbaar gemaakt. Website analyse was nog nooit zo leuk!

12. WP Smush.it

Google hecht grote waarde aan snelle website’s. Langzame website’s scoren namelijk niet goed in de Google zoekresultaten. Hoe sneller je website laadt, hoe beter dat is voor je Google reputatie. Daarnaast is het voor je bezoekers ook veel beter. Jij bent toch ook zo vertrokken als een website heel traag is?

Een van de zaken die een website traag maken zijn enorme afbeeldingen die in een website verwerkt zijn. Je denkt wellicht dat je afbeelding klein genoeg is, maar de WP Smush.it plugin weet deze vaak toch nog iets kleiner te maken zonder kwaliteitsverlies.

13. Viper’s Video Quicktags

Als je vaak met video’s van YouTube of Vimeo werkt, dan weet je dat het niet makkelijk is om deze in je WordPress pagina’s op te nemen. Je moet nogal wat handelingen verrichten voordat een YouTube video op je website kan worden geplaatst.

Met de Viper’s Video Quicktags plugin is dat een stuk eenvoudiger geworden. Je geeft de link op naar de YouTube pagina, geeft de afmetingen op van de video en je bent klaar!