De nieuwe Europese Privacy wet AVG/GDPR

Op 25 mei 2018 is de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dit is de nieuwe privacywet en geldt voor alle landen in de Europese Unie. In de Europese Unie staat de wet ook wel bekend onder de Engelse naam: GDPR (General Data Protection Regulation).

Wat verandert er?

De AVG/GDPR zorgt er ondermeer voor dat mensen meer rechten krijgen over de verwerking van hun persoonsgegevens. Ze hebben ondermeer het recht om de gegevens in te zien die bedrijven opslaan en recht op vergetelheid. De nieuwe wet bepaalt ook dat van alle persoonsgegevens die een bedrijf verwerkt, het doel moet zijn vastgelegd. Zomaar persoonsgegevens opslaan (“omdat dat nog wel eens van pas zou kunnen komen”) is niet meer toegestaan.

Heb ik als website eigenaar ook te maken met de AVG?

Heb je een contactformulier op je website waar bezoekers gegevens kunnen achterlaten? Heb je een webshop? Dan verwerk je persoonsgegevens. De AVG is dan ook op jou van toepassing. Dit betekent dat je voor 25 mei aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Je moet kunnen aantonen waarom je persoonsgegevens opslaat en voor hoe lang. Ook moet je je klanten de mogelijkheid bieden om deze gegevens op te vragen.

Wat moet ik doen als website eigenaar?

Om te voldoen aan de AVG moet je minimaal een aantal zaken geregeld hebben:

  • zet een privacyverklaring op je website waarin in duidelijke en eenvoudige taal uitlegt welke persoonsgegevens je klanten bij je kunnen achterlaten, hoe lang je die gegevens bewaart en met welk doel je ze gebruikt. Je kunt een privacyverklaring genereren via o.a. Veilig Internetten.nl
  • als je cookies gebruikt, zoals Google Analytics, zet dat dan ook in je privacyverklaring.
  • beveilig je website met een SSL-certificaat. Dit is in de AVG verplicht als je persoonsgegevens opslaat via jouw website. Bijvoorbeeld bij het bestellen van product/dienst of bij het invullen van een formulier. Hoe je dat doet lees je hier.
  • sluit verwerkersovereenkomsten af met leveranciers waar je diensten afneemt. Gebruik je Google Analytics? Dan moet je een verwerkersovereenkomst afsluiten met Google.

 CocomoHosting en de AVG

Natuurlijk zijn wij de aflopen maanden ook druk bezig geweest om aan de AVG te voldoen. Onze verwerkersovereenkomst staat helemaal onderaan onze website. De verwerkersovereenkomst is alleen geldig als je een overeenkomst met ons hebt afgesloten, via een hostingpakket of een domeinnaam. Daarnaast hebben we onze Privacyverklaring aangepast. Beide documenten vind je in de rechterkolom van deze pagina.

Daarnaast kun je je gegevens inzien en bewerken via Mijn CocomoHosting.

Meer over de AVG

Waarschijnlijk heb je nog veel vragen over de AVG. Het blijft lastig om een wet te vertalen naar de praktijk. Wil je meer weten over de AVG, kijk dan eens op de website van de Europese Commissie en op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.